iphone-12-vergeleken-met-zijn-voorlopers

Hoe verhoudt de iPhone 12 zich tot eerdere modellen?

We bliezen onze hypotheek op om het nieuwste product van Apple te kopen en te vergelijken met onze refurbished iPhone 8, X en 11. We delen onze conclusies met je, zo objectief mogelijk.

Samenvatting van de vergelijking

Voor degenen onder ons die haast hebben (of minder technofiel zijn), hier is een samenvatting van onze analyse.

Als je absoluut enthousiast bent over de vooruitzichten die 5G in de toekomst zal bieden, en/of je wilt je nachtfotografie oppoetsen, dan zou de iPhone 12 je moeten aanspreken - v.a. € 909 op de website van Apple.

iPhone X en iPhone 11

Als je een fan bent van Apple en de nieuwste functies (OLED-scherm met opvallende contrasten, gezichtsherkenning met FaceID, hot blur-effecten op je foto's, etc.), dan zou de iPhone X of iPhone 11 meer dan genoeg voor je moeten zijn.

iPhone 8

Als je niet de nieuwste technologie nodig hebt, is de iPhone 8 nog steeds een uiterst betrouwbaar en aantrekkelijk model - in termen van foto-, batterij- en processorkracht - en dat alles voor een veel voordeliger prijs.

De camera: een duidelijk verschil in de nachtmodus.

Laten we nu overgaan tot een meer gedetailleerde test van deze iPhones, te beginnen met hun cameramogelijkheden.

Het belangrijkste verschil in fotoweergave tussen een iPhone 8 en iPhones 11 en 12 is in de 'nachtmodus', wanneer de verlichting onvoldoende is. Voorbeeld:

Night_mode_test.png

We fotografeerden dit prachtige beeldje onder dezelfde lichtomstandigheden: met minder licht. De nachtmodus van de iPhone 12 maakt een duidelijk verschil ten opzichte van vooral de iPhone 8.

Naast dat verschil blijft de camera van de iPhone 8 tot op de dag van vandaag volkomen correct - met een 12-megapixel sensor, f/1.8 diafragma, autofocus en optische beeldstabilisatie die in staat zijn om 4K video op te nemen met maximaal 60 beelden per seconde.

Voor de nieuwere modellen is de softwareverwerking aanzienlijk verbeterd: op de iPhone X en iPhone XS is de toevoeging van de Portrait Mode met Bokeh (dat is de kwaliteit van de onscherpe 'out of focus' elementen in je foto) een groot pluspunt ten opzichte van de iPhone 8. 

Nieuw op de iPhone 11 en 12 is de frontcamera. Waar de iPhone X een enkele 7MP frontcamera had (degene die je in staat stelt om selfies te doen), heeft de iPhone 11 er twee, een van 12MP en een andere van 0,3MP 3D TOF. 

Wat betreft de iPhone 12 zijn de verschillen met de iPhone 11 minimaal: zelfs dubbele 12MP-camera's, de Portrait-modus is er nog steeds, de Animoji ook. De 4K tot 60 beelden per seconde en de 1080p in 120 beelden per seconde zijn er nog steeds, zonder echte vernieuwingen. Aan de voorkant heeft de 12MP TrueDepth camera ook niets nieuws. De enige echte verschillen zijn de toevoeging van een Night mode en Dolby Vision HDR tot 30 fps.

Samenvattend: 

  • Als je een echte verbetering van de nachtmodus wilt, ga dan naar Apple.

  • Als je een fan bent van selfies en/of artistieke vertroebelingen voor je portretten, ga dan voor de iPhone X of 11.

  • Als je geweldige foto's wilt maken zonder de bank te breken, is de iPhone 8 de perfecte keuze.

De batterij: geen revolutie met betrekking tot de autonomie.

De batterijduur van de iPhone is nog niet voorbij een revolutionaire mijlpaal, en de iPhone 12 is er niet in geslaagd om ons op dit punt tegen te spreken: het kondigt dezelfde batterijduur aan als de iPhone 11, in theorie. En in de praktijk weten we nog steeds niet hoe het apparaat zal reageren als 5G eenmaal is geactiveerd.

Alle iPhones bieden voldoende batterijduur, doordacht en aangepast aan ieders dagelijks leven. De meeste modellen gaan een hele dag mee, afhankelijk van het gebruik dat ervan wordt gemaakt (netwerk, gebruik van games, achtergrond-apps, etc.). Zo kondigde Apple bijvoorbeeld aan tot 8,5 uur batterijduur te hebben voor de iPhone 8, dankzij de 1821 mA-batterij. De iPhone 11 heeft een 3110 mAh batterij: dat is bijna het dubbele, maar ook die gaat ongeveer een dag mee.

Disclaimer: Op Back Market worden refurbishers gevraagd om de batterijen van hun apparaten te vervangen als ze een laadcapaciteit hebben van minder dan 85% van een nieuwe batterij.

De enige 'revolutie' die de iPhone 12 brengt, is gekoppeld aan de 'MagSafe'-oplaadmodus: een systeem van magneten in de iPhone dat het mogelijk maakt om hem gemakkelijker te bevestigen aan een hoesje, een autohouder of zelfs aan een draadloze oplader.

7_1_1_1_gZjNbxs_M2Egzh4.png

Kortom: Geen groot verschil tussen de iPhone 12 en de vorige modellen, tenzij je van... magneten houdt.

Het scherm: geen grote verandering sinds de OLED-technologie van de iPhone X

De iPhone X is de eerste iPhone met een OLED-display, terwijl de iPhone 8 een Retina LCD-scherm heeft. Deze organische LED-displaytechnologie biedt helderdere, meer realistische contrasten en zwartere zwarttinten, zoals hier te zien is:

Oled_test_glnqiiQ.png

Deze technologie is niet voor iedereen weggelegd: sommigen zullen het niet nuttig vinden, anderen zullen het verschil niet eens zien. Dit zal met name het geval zijn voor gebruikers die bijvoorbeeld niet van nieuwe technologieën houden. En in hun geval is een iPhone 8 meer dan genoeg.

Samengevat:

  • Als je een telefoon wilt die zwarter dan zwart wordt weergegeven, ga dan voor iPhone X of latere modellen.

  • Als je geen groot verschil ziet in de afbeelding hierboven, zou de iPhone 8 meer dan genoeg moeten zijn.

De 5G-'revolutie' in kwestie

De iPhone 12 is de eerste iPhone die in staat is om verbinding te maken met 5G-netwerken. Maar is het echt nuttig?

Tenzij je een echte nerd bent - wat geen enkel probleem is - is deze nieuwigheid op dit moment niet of nauwelijks interessant. Want 5G is nog niet officieel gelanceerd in Nederland, en het zal waarschijnlijk nog minstens twee tot drie jaar duren voordat we de omvang en de kracht van het netwerk en de toegankelijke pakketten gaan zien. Bovendien zijn de eerste generaties 5G-chips nog steeds energieverslindend en maken ze nog niet volledig gebruik van de mogelijkheden van deze technologie.

Wifi_test_lzrS6ZM.png

We hebben de WiFi-prestaties van iPhones getest op fast.com, de Netflix-dienst waarmee je je internetverbinding kunt meten. De meest recente apparaten zijn zonder veel mysterie ook de meest efficiënte. Dat gezegd hebbende, zelfs op de iPhone 8 is de prestatie onberispelijk, aangezien deze een score van 230 Mbps toont, terwijl er slechts 25 kleine Mbps nodig zijn om bijvoorbeeld een VIdeo on Demand te bekijken.

Kort gezegd: tenzij je een fan bent van Minority Report, zou het 5G-argument niet voldoende moeten zijn om je te overtuigen om voor de iPhone 12 te vallen.

Kracht- en videogames: de iPhone 8 blijft zijn werk doen

De meest gespeelde spellen van tegenwoordig, zoals Arena Of Valor, hebben geen renpaarden nodig om te spelen. In dit geval is het al meer dan twee jaar beschikbaar. Of een jaar na de release van de iPhone 8 ...

Hetzelfde geldt voor Clash Royale, in 2016, Pokémon Go, hetzelfde jaar, of Heartstone, uitgebracht in 2014. Laten we het niet eens hebben over Minecraft, beschikbaar op iOS sinds november 2011, dat wil zeggen sinds iOS 4.3! Op de Mojang-site is de enige vereiste dat je een iPhone hebt met minimaal iOS 10. Dat is alles.

Kortom, zelfs een iPhone 6 zou perfect zijn om de nieuwste generatie games te spelen. Dit is het grote verschil met computers: zelfs een 3 of 4 jaar oude iPhone is meer dan genoeg voor games en entertainment.

iOS en diensten: wat ze gemeen hebben

Het maakt niet uit welke iPhone je koopt, je krijgt toegang tot dezelfde functies. Je hebt hetzelfde besturingssysteem, iOS, en dezelfde updates. iOS 14, het nieuwste mobiele systeem van Apple, is beschikbaar op de iPhone 6S en de eerste iPhone SE, die meer dan 4 jaar geleden werd onthuld. En de tijd dat nieuwe versies van Apple's systeem de "oude" iPhone-modellen vertraagden is (gelukkig) nu voorbij.

Bovendien heb je, wat je iPhone ook is, toegang tot het hele Apple ecosysteem: Apple's voice-assistent, Siri, contactloos betalen met Apple Pay, AirPods of Apple Watch.

Welke veranderingen in het ontwerp?

Als er iets is dat Apple bijna net zo goed doet als zijn marketing, is het productontwerp.

  • iPhone 8: het klassieke ontwerp bij uitstek. Compact en licht (slechts 136 gram), maar toch efficiënt en betaalbaar.

  • iPhone X: het revolutionaire model. Randloos scherm, OLED, Touch ID vervangen door Face ID, het laatste praktisch element... Behalve in tijden van een pandemie.

  • De iPhone 11: de al herziene iPhone X, met levendige kleuren. Ideaal voor nomadische fotografen en videografen.

  • De iPhone 12: een terugkeer naar een ontwerp dat ooit geliefd was bij fans, met de platte randen van de iPhone 4.

Hoe dan ook, er is geen perfect, ultiem ontwerp. Een smartphone is een modestatement. En om Oscar Wilde te citeren: "Mode is een vorm van lelijkheid die zo ondraaglijk is dat je het elke zes maanden moet veranderen" (wat we je adviseren om niet te doen met je iPhone).

En omdat we net Wilde hebben geciteerd, denken we dat we niets meer aan dit artikel kunnen toevoegen.

Shaddine

Geschreven door Shaddine,  Marketing Manager Netherlands & Flemish Belgium

Wanneer Shaddine niet schrijft over elektronica en hoe we onze Aarde kunnen helpen, reist zij het liefst en leert zo over andere culturen.

Vond je dit artikel nuttig?

Gerelateerde artikelen